web analytics
Blogg

Joseph Zbukvic, dag 5

Fin skugga av Josephs hatt

Idag målade vi Girona. Joseph valde en bit uppåt floden med Eiffels röda bro och en kyrka i bakgrunden. Han jobbade länge med de många solbelysta taken. Här gäller det att inte göra det enformigt, att variera sig hela tiden, både färger, styrka och former. Det är en mycket svårt att måla detta gytter av hustak, det blir lätt bara prickar och fläckar. På andra sidan floden sträckte sig byggnaderna hela vägen förbi oss. Joseph valde att avsluta med en husvägg. Den mörka väggen såg mycket bra ut till en början, men tydligen var Joseph inte nöjd utan fortsatte att jobba vidare på den. Det brukar aldrig bli bra och det samma gällde för världens bästa akvarellmålare, väggen blev bara sämre och sämre. Det är fantastiskt att se hur han noggrant färdigställer en bit i taget. Det är lätt att man målar lite där, lite där, men Joseph påpekade ofta vikten att måla färdigt varje del innan man går vidare på nästa. På den här bilden kunde man tydligt se hur bilden blev uppdelad i olika texturer, himlen men en typ, hustaken med sina ljusa och mörka småbitar, den mörka husväggen. Sist av allt målade den mjuka vattnet, som därmed fick ännu en typ av textur. Skickligt. 

En bit uppåt floden i Girona och Josephs fantastiska tolkning till höger
Den här delen av min akvarell blev jag nöjd med

Vi försökte måla ett liknande motiv men det blev smutsigt. Joseph kommenterade att byggnaderna i bakgrunden var för mörka och jag försökte lätta upp dem men det var svårt i efterhand. 

På eftermiddagen valde Joseph ett torg, med parasoller, bilar och människor. Här lyckades han väldigt bra, ljuset människorna (som han hittade på eftersom det satt inga där).

Här kan man se hur han förenklar bakgrunden, Om man tittar efter noga ser man att byggnaderna i bakgrunden är mycket mer komplicerade, men Joseph har valt att göra de enklare.

Tack Angela och Joseph för att ni gjorde detta möjligt!

Detta har varit en fantastiskt resa, att se en mästare i arbete och samtidigt träffa så underbara människor från hela världen. 

En kommentar

  • Ewa Helzen

    Tack Stefan för ett fantastiskt trevligt reportage. Detta var säkert spännande och
    Och lärorikt. Man blir sugen på att vara med.
    Du är verkligen duktig på att beskriva och även att måla dina fina stadsbilder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.