Fin skugga av Josephs hatt

Idag målade vi Girona. Joseph valde en bit uppåt floden med Eiffels röda bro och en kyrka i bakgrunden. Han jobbade länge med de många solbelysta taken. Här gäller det att inte göra det enformigt, att variera sig hela tiden, både färger, styrka och former. Det är en mycket svårt att måla detta gytter av hustak, det blir lätt bara prickar och fläckar. På andra sidan floden sträckte sig byggnaderna hela vägen förbi oss. Joseph valde att avsluta med en husvägg. Den mörka väggen såg mycket bra ut till en början, men tydligen var Joseph inte nöjd utan fortsatte att jobba vidare på den. Det brukar aldrig bli bra och det samma gällde för världens bästa akvarellmålare, väggen blev bara sämre och sämre. Det är fantastiskt att se hur han noggrant färdigställer en bit i taget. Det är lätt att man målar lite där, lite där, men Joseph påpekade ofta vikten att måla färdigt varje del innan man går vidare på nästa. På den här bilden kunde man tydligt se hur bilden blev uppdelad i olika texturer, himlen men en typ, hustaken med sina ljusa och mörka småbitar, den mörka husväggen. Sist av allt målade den mjuka vattnet, som därmed fick ännu en typ av textur. Skickligt. 

En bit uppåt floden i Girona och Josephs fantastiska tolkning till höger

Den här delen av bilden blev jag nöjd med

Vi försökte måla ett liknande motiv men det blev smutsigt. Joseph kommenterade att byggnaderna i bakgrunden var för mörka och jag försökte lätta upp dem men det var svårt i efterhand. 

 

 

 

 

 

 

 

På eftermiddagen valde Joseph ett torg, med parasoller, bilar och människor. Här lyckades han väldigt bra, ljuset människorna (som han hittade på eftersom det satt inga där).

 

Här kan man se hur han förenklar bakgrunden, Om man tittar efter noga ser man att byggnaderna är bakgrunden är mycket mer komplicerade men han har valt att göra de enklare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta har varit en fantastiskt resa, att se en mästare i arbete och samtidigt träffa så underbara människor från hela världen. 

Tack Angela och Joseph för att ni gjorde detta möjligt!

One Thought on “Workshop med Joseph Zbukvic, dag 5

  1. Tack Stefan för ett fantastiskt trevligt reportage. Detta var säkert spännande och
    Och lärorikt. Man blir sugen på att vara med.
    Du är verkligen duktig på att beskriva och även att måla dina fina stadsbilder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Post Navigation