web analytics
Blogg

Alvaro Castagnet i Jönköping

I somras blev vi inbjudna av vara med på en workshop i Jönköping med Alvaro Castagnet, fantastiskt, eller hur, i Jönköping!! Först trodde vi att det var ett skämt, men, nej, han skulle hålla en workshop där i två dagar. Julie Karlsson hade ordnat detta i Folkuniversitets lokaler. Spännande tyckte jag och min fru Margaretha, och anmälde oss.

Vi samlades i Folkuniveristets lokaler, vi var tjugo deltagare, alla entusiastiska över att få måla med Alvaro i två dagar. Först lite prat och sedan demade han ett Jönköpings-motiv. En bild som han fotat dagen före föreställande en gathörna med Konditori Bernard. 

Konditori Bernard, Jönköping

Först skissade Alvaro, sedan ett lager med färg över hela bilden, vått-i-vått. Mjukt och fint, låt det mesta flyta ihop.

Sedan lät han det torka för att måla en typiskt Alvaro bild. Det blev mer Paris än Jönköping, tycker jag, men mycket bra.

Konditori Bernard, Jönköping, watercolor Alvaro Castagnet.

Sedan fick alla försöka måla samma bild. Så här blev min, och jag lyckades inte heller fånga Jönköping i den, kanske för att man var påverkad av Alvaros demonstration innan?

Konditori Bernard, Jönköping, watercolor Stefan gadnell.

Sedan blev det lunch och vi vandrade i ett varmt och soligt Jönköping. Vi försökte ta oss mot vattnet men det visade sig var svårt, en järnväg spärrade av alla tillfarter. Till slut fann vi en järnvägsövergång och kunde närma oss vattnet. På en pir ut i Vättern samlades ett flertal restauranger och barer. Folk överallt, bra mat, god öl. Jönköping är en fin stad, men varför placera järnvägen på bästa tomtmarken och hindra tillfarten till stranden?
Efter lunchen var det återigen dags för en demo. Vi ville att Alvaro skulle måla ute och han gick tillslut med på detta. Men först en demo inne. Denna gång ett Paris-motiv. 

Gata i Paris
Alvaro Castagnet, Paris målad i Jönköping.

Observera den luddiga byggnaden till vänster. Gatlyktan är flyttad till ett bättre ställe. Han lade till en bil och drog ut den gröna markisen, han skapar helt enkelt en ny komposition av fotografiet.

Parisgata, Stefan Gadnell

Jag gjorde också ett försök på samma motiv. Efteråt fick vi hålla upp våra bilder för att skulle kunna kommentera dem, han gillade inte min bild, det var inte Paris, tyckte han. 

På deltagarna önskan målade vi även utomhus. Vi promenerade kort i Jönköping och Alvaro hittade en skuggig plats där vi alla skulle kunna rymmas bakom honom.

Elmgrens gata i Jönköping.
Alvaro förbereder sig.
Alvaro målar och vi andra beundrar en mästare i arbete.
Alvaros målning av Elmgrens gata i Jönköping.

 

Byggnad inne på Tändsticksområdet.
Alla vill se hur han gör. 

Alvaros egen kommentar efter att ha målat ett tag var: ”Jag kan helt enkelt inte göra en dålig målning!” Men jag tycker nog denna var inte så himla bra som de brukar bli?

Sammantaget var detta en mycket givande workshop. Alvaro är helt fantastisk. Att ställa sig och måla med tjugo personer kring sig som detaljstuderar varje penselstreck, och som dessutom kommer med frågor hela tiden. Han fixade det, utan problem, även om den sista inte blev så bra, men då ska man veta att han hållit en workshop i två dagar, med prat och instruktioner hela tiden. Tänk själv att försöka måla och tjugo personer kring dig som hela tiden ställer frågor. 
”Vad är det för färg?” 
”Hur blandade du den färgern?”
”Vad gör du nu?”
”Var har du köpt stafflliet?”

Tack Alvaro, Maria, Julie och alla deltagare för en härlig workshop och två inspirerande dagar. Det är inte bara Alvaros målningar som varit inspirerande utan även deltagarnas närvaro och målningar. Allt var jättebra!

En kommentar

  • Linda

    Vad kul att få ta del av hur det fungerar. ”Parisgatan”, där tycker jag din var finare och mycket lugnare!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.