web analytics
Blogg

Roberto Zangarelli in Cascais-dag 1

I februari 2024 vad vi med på en spännande workshop med Roberto Zangarelli i Cascais, Portugal. Roberto Zangarelli är en framstående italiensk akvarellkonstnär och grafisk illustratör från Rom, född 1970. Han har en distinkt vision för akvarellmåleri som bygger på tre grundläggande principer: atmosfär (som representerar målningens historia), magi (som stimulerar nyfikenhet) och risk (som tvingar fram gesten).
Zangarellis arbete har ställts ut i både italienska och internationella gallerier, och han har samarbetat med en rad konsttidskrifter. Han har även illustrerat omslag till böcker om målning, arbetat med företag som producerar akvarellpapper och lanserat sitt eget set av penslar. Genom sin undervisning i akvarell vid Association Aquarelle Art Studio i Rom betonar han vikten av att ha roligt medan man målar och att kunskap om teknik i varje disciplin är viktigt, men lika viktigt är förmågan att uttrycka sig själv.

Vi träffades alla i receptionen på Baia Hotel i Cascais, jag, Greta, Margarida, som håller i eventet, Roberto och hans fru, samt 16 damer, de flesta från Portugal. Vi gick en trappa ned till lokalen som var iordningställd med bänkar med boarder, små hinkar och en träkloss för rätt lutning på boarden.  

Roberto pratade mycket lite engelska vilket medförde att han sa bara det viktigaste vid varje moment vilket fungerade bra.  Han började med att visa en rejäl bunt av sina akvareller.

Robertos akvareller
Roberto lade ut många av sina akvareller för beskådning

Vi deltagare fick sedan välja med handuppräckning vilket referensfoto han skulle börja med att dema. Vi hade alla fått några foton via mejl ettbpara dagar innan. Vi valde en spårvagn i Lissabon.

De referensbilder vi hade att välja på.

Roberto skissade först i blyerts, sedan fick vi skissa. Sedan målade han första lagret föreställande byggnaderna i bakgrunden. Roberto delade upp målning i flera etapper så att vi alla skulle hinna med.  

Robertos spårvagn.
Min skiss och färdiga spårvagn, något överarbetad, inte så lätt och ledigt som Robertos.

Efter lunch gjorde vi porträtt (en mörkhyad kvinna med stort hår). Där hade Roberto skissat upp ansiktet i förväg åt oss alla, mycket bra, då slapp vi alla jobba med skissen och kunde koncentrera oss på målandet.

Även denna gång delade Roberto upp målandet i små etapper, skiss, det ljusa första lagret, ett lager till och sedan håret.

Roberto demostrerar hur man målar porträtt, lätt och ledigt.

Roberto avslutade dagen med en snabb målning med blommor, mycket snabb, bara några minuter och endast ceruleon och magenta. Sedan fick vi var sin lott av Robertos fru och den som hade lotten med en smiley vann tavlan. Kul idé, och en av de många damerna vann bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.