web analytics
Blogg

Joseph Zbukvic, dag 2

Staden Besalú med den vackra stenbron.

Idag åkte vi buss till Besalú, en halvtimmes färd från Girona. Vi skulle egentligen åkt till stranden för ett seascape men där skulle det bli åska och regn idag enligt väderprognosen. Besalú är en liten stad, med murar som skydd och en stenbro med portar över en liten flod.

Josephs akvarell över bron i till Besalú

Joseph demade nere vid vattnet. Han målade av tornet och lite av
bron som ledde in i staden. Han poängterade att inte försöka få med för mycket, måla det du ser utan flytta blicken. Han skissade snabbt, utan att lyfta pennan alltför mycket. Lade först på ett ljust lager över nästan hela bilden som fick torka. Sedan färdigställde han allt från vänster till höger. Det är viktigt att man inte hoppar hit och dit när man målar. Hela bilden var så gott som klar när han till slut målade dit det gröna vattnet. Flödigt och snabbt, och allt fick rinna ihop. Det blev mycket bra.

Min målning som inte blev såld eftersom jag inte förstår spanska

Vi fick sedan välja eget motiv och vi började måla i närheten. En man kom fram till mig och pratade spanska. Jag förstod inte ett ord av vad han sa men nickade trevligt när han pratade och gestikulerade. Efter en stund fick jag hans kort och han gick sin väg. En av deltagarna på kursen kunde spanska och hade hört vad mannen sagt. Hon berättade senare för mig att spanjoren hade velat köpa min målning. 

Stora torget i Besalú

Vi lunchade med Joseph och Angela Barbi, som arrangerat workshopen. Hon har startat och driver EPC Art Courses som arrangerar workshops i Girona och Catalonien. Här får du möjlighet att måla med världens bästa konstnärer i en fantastisk vacker miljö. https://epc-artcourses.com

Joseph valde sedan att måla på torget i Besalú. Han valde att ta bort träden, de var fula tyckte han. Först såg det illa ut men efter tag så växte bilden till sig. Han poängterade vikten av att ha koll på fuktigheten på papperet och på penseln. Papparet kan vara torrt, fuktigt, blött och sjöblött. Det i kombination med hur mycket pigment du har på pensel är mycket viktigt. När du kan hantera det kan du måla.

Jossephs tolkning av stora torget i Besalú

Joseph “fixade” mycket på slutet för att bilden skulle bli riktigt bra. Vi vanliga dödliga hade varit nöjda för länge sedan 🙂

Vi fick mycket kort tid på oss att måla själva. Mitt tips till er som är på en sådan här workshop är att måla små bilder, kvartsark, eller mindre. Då hinner man kanske färdigställa dem. 

Till huvudrätt serverades fisk.

Läs vidare om dag 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.