web analytics
Blogg

Workshop Alvaro Castagnet, dag 2

Alvaros målning av Mdina
mdina

Idag for vi till Mdina, Maltas tidigare huvudstad. Det är en gammal stad med smala gränder, det enda stället på Malta där det inte är så mycket bilar. Alvaro målade en gata med en kyrka i motljus.
Hans första wash innehöll varmt och kallt, det är viktig. Efter att det torkat målade han mörkgrå byggnader  vilket förvånade många, men han förklarade med att det var motljus.
Byggnaderna målades snabbt och ett svep, man ser knappt gränsen mellan dem. Han lade även in ett moln vid kyrkan som först såg väldigt mörkt ut men det bleknade sedan och blev helt perfekt. Marken tonade han och placerade in två cyklister som råkade komma förbi, det ena lutande för att visa på rörelse.  Det började regna och Philip höll ett paraply med stadig hand över mästarens målning. Regndroppar kan vara förödande på en akvarell.

Mitt försök

Jag provade sedan att måla samma motiv, att sammanbinda byggnaderna och lämna den ljusa marken. Jag ville däremot ha varmare färg på husen men det var svårt att göra väggarna, det blev inte så jämna som jag hade velat. Jag placerad två personer i bilden och Alvaro tyckte att det behövdes en till, lite större och närmare. Han tyckte också att jag skulle ta bort de lodräta linjerna på husen. Jag gjorde som han sa Alvaro tyckte det blev bra, och klappade mig på axeln. 🙂

Vi fick sedan två timmar på oss att måla själva. Jag hittade ett torg med en mur där folka beskåade den vida utsikten över Malta. Det regnade och jag hittade en liten skyddad plats framför en butik. Regnet gjorde att man inte kunde välja vy utan fick lov att måla där man hade skydd av regnet. Jag tyckte det gick bra, det blänkte i gatan och jag glömde sätta paraplyer på figurerna. Ibland kom det lite regn på papperet så himlen blev lite mönstrad.

Vi samlades sedan i ett museum och vi fick ställa upp våra bilder längs väggen. Alvaro satte sig med en laserpekare och kommenterade alla våra bilder. Alvaro gillade inte min bild, det var fel färger för att vara Mdina. Figurerna var i fel storlek i förhållande till bilen.

Alvaro demade sedan i lokalen eftersom regnet hade tilltagit och det gick inte att vara ute. Alvaro målade en vägg med två tavlor och en större spegel i mitten. Han gjorde om den stora spegeln i mitten till en tavla och placerade två personer och en stol i rummet. Såg svårt ut men blev mycket bra till slut. Han grundade väggen med rött, alizarin, för att sedan måla över med cerulean blått. Att grunda med en motsatsfärg gjorde att den blå färgen kommer att lysa, sa han. Lägg märke till hur tavlan är väldigt ljus bakom personerna, allt för att öka konstrasten.

Sedan fick vi måla själva i lokalen. Det var svårt att hitta något att måla av och jag satte mig och finputsade på mina tidigare målningar. Alvaro gick runt och målade på våra bilder. Det var kul och jag hamnade på en av bilderna. Det är inte alla som har blivit avmålade av Alvaro Castagnet 🙂

Alvaro målade av mig när jag satt och målade.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.