web analytics
Blogg

Alvaro Castagnet: Skicklig ambassadör världen över

Reflektioner i vatten på en regnig gata i Madrid, rök från ett gatukök i Singapore eller de utdragna skuggorna av bilar vid solnedgången i New York är alla ögonblick som Álvaro Castagnet blir inspirerad av och med magnifik elegans avbildar han detta i sina aatmosfäriska akvareller. Efter att ha besökt mängder av städer genom hela sin framstående konstnärliga karriär lyckas han extrahera stadens vibrationer och översätter dessa vibbar till pigment och vatten för oss alla att njuta av.

Denna passion för det till synes vanliga är en av anledningarna till att Álvaro flyger världen runt och ger föreläsningar, workshops och seminarier inom det område han är mästare, nämligen akvarell. Denna teknik, som inte är så vanligt förekommande bland internationellt erkända artister, har Castagnet ägnat hela sitt liv åt och även skapat ryktbarhet. Efter fyrtio årtionden i konst är han välkänd och respekterad, ständigt inbjuden att föreläsa och undervisa sin specialitet, från Dubai till Vietnam, Kina till Buenos Aires, där han presenterar mästarklasser, inte bara i föreläsningssalar utan även på gator och torg.

Alvaro föddes i Montevideo, Uruguay år 1954. Efter studier i teckning och målning på Konsthögskolan och Miguel Angel Pareja’s atelje flyttade han till Australien för att förverkliga sin kärlek till akvarell, en teknik där den australiensiska skolan tillsammans med den engelska och den amerikanska var referenser i plastisk konst.

När han återvände till Montevideo träffade han den energiska Ana María i Punta del Este, en arkitekt från Córdoba, Argentina. Ana Maria är ryggraden för Alvaros framgång, och hon stöttar honom under de 10 till 12 månader per år som de tillbringar runt om i världen. Ana Marias oändliga entusiasm och passion för sin mans arbete visar sig i hennes förträffliga samordning av hundratals årliga evenemang som Álvaro delar med konstnärer, shejker, affärsmän och studenter i världens alla fyra hörn. På 80-talet bosatte sig paret i Australien och bodde där i nästan 20 år för att därefter återvända till Uruguay med sina två  då unga pojkar.

I Montevideo är Alvaro välkänd som en karismatisk målare vars vardag kretsar kring sin stylade verkstad i Mercado del Puerto i Ciudad Vieja. Hans födelsestad är fortfarande den inspirerande basen för alla sina resor till olika event världen över. En annan plats där de kan koppla av och ladda sina batterier efter de långa turnéerna är deras pittoreska fritidshus vid hamnen i staden Colonia del Sacramento.

Alvaro och Ana Maria reser ofta tiden till Australien där de besöker deras två vuxna pojkar som har bestämt sig för att bosätta sig där. Tillsammans reser de fyra till andra exotiska platser för att hålla samman familjen. Gastón, deras äldste son, har följt i sin fars fotspår, men inom graffiti och typografi. Deras yngre son, studerar Calvin Economics.

Under det senaste året har Alvaro och Ana Maria varit i Girona, Malta, Milano, Singapore, Dubai, Kina, Vietnam, Ryssland, Estland, Frankrike, Belgien, Holland, Danmark och en mängd andra platser där han välkomnas som framstående, med professionell respekt. , Hans talang och karisma har gjort det möjligt för honom att samspela med människor av alla nationaliteter.

Alvaro är positionerad på den globala konstmarknaden som en mycket välkänd akvarellmålare.

År 2017 mottog han flera internationella utmärkelser, bland annat Frank V. Dumond Memorial Award i Hudson Valley Art Association i New York, med arbetet “Bridge”. Tillsammans med detta erkännande utsågs hans arbete, “NY Soho”, en imponerande bild med en svart monokromatisk fasad av en byggnad, till Silvermedal of Honor under 150-årsjubileumets utställning av det prestigefyllda American Watercolor Society. Tillsammans med dessa utmärkelser hedrade The PACE (Plein Air Convention och Expo) i Santa Fe, Kalifornien (NM) honom med en hederstecken för sin karriär och som pricken över i:et fick han även en utmärkelse av American Watercolor Society (AWS) av New York.

Dolphin Medal, beviljad av AWS, tilldelas en person eller organisation som har gjort ett enastående bidrag till konst, särskilt i akvarell, och mottagaren av en sådan medalj blir nu en hedersmedlem i samhället.

Alvaro fortsätter att göra framsteg på den kinesiska marknaden, där han också fick andra prestigefyllda utmärkelser vid Shanghai Zhujiajiao International Watercolor Biennial Award.

Alla dessa utmärkelser och erkännanden har inte bara placerat honom bland tusentals ambitiösa konstnärer, utan också tillåtit honom att bli medlem av den framstående gruppen mästare och sätta honom i en kategori som inkluderar sådana respekterade artister som Andrew Wyeth, som han beundrat sedan han var en pojke

Det allmänna temat för Alvaros verk är urbana landskap: torg, korsningar, kaféer, marknader, byggnader som kulminerat i hundratals anmärkningsvärda verk. Hans teknik är snabb och intensiv. Bara genom att titta på en av de många videos som finns på hans hemsida kan du beundra överflöd av pigment, vatten, penslar och förträffliga penselstreck som kommer till liv i hans akvareller. En abstrakt fläck kan leda till en rikedom av detaljer som kan tolkas på många sätt.

Med några få penselstreck kan en barockbyggnad framträda ur en mörk bakgrund. Ljus och dess kontraster, atmosfäriska uttryck som dimma, regn eller solnedgångsljus, förfärdigar den formella stilen. På papperet avvägs den exakta tiden då ett tunt lager skapar nyanser i oändliga gradienter, vilket resulterar i en abstrakt superposition som alstrar ett konstverk, både figurativt och stämningsfullt.

På sin hemsida erbjuder Álvaro ovärderliga tips och råd om sin specifika teknik, så att alla som älskar konst kan dela sitt arbete globalt. Denna avancerade skola har antagits av studenter som sprider sitt arbete på olika nivåer, i olika medier och områden.

Genom dessa kanaler har Alvaro kunnat behålla sin egen obegränsade stil, omedelbart igenkännlig i ett hav av nya och kvalificerade konstnärer.

Álvaro Castagnet är ett “levande bevis” att man kan lyckas med sin egen stil och göra skillnad i en extremt konkurrenskraftig kreativ miljö.

Du kan följa Álvaros konst, hans resor runt om i världen, workshops, utställningar, få handledning och kommunicera med honom via hans hemsida. www.alvarocastagnet.net

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.