alvaroMalta den 24 september 2016. Först fick vi träffa Alvaro i ett konferensrum på hotellet. Vi var ca 20 deltagare från olika delar av världen som satt tyst och lyssnade på en av världens bästa akvarellmålare. Alvaro pratade nästan en timme om akvarell, hur man målar, färger, vad man ska tänka på och mycket annat. Efteråt överlämnade jag min bok, Besatt av akvarell, till honom som jag lovat och berättade om mina planer på att sätta upp en workshop i Sverige för honom. Det hade jag diskuterat tidigare så det var inget nytt för honom.

first-paintSedan tog vi bussen till Valletta och vi vandrade in i staden. Alvaro ville ha en öppen plats som dessutom låg i skugga i omtanke om oss alla. Det var en solig dag. Han stoppade vi St Georges Square, ett stort torg framför presidentpalatset. Han hade aldrig besökt Valletta tidigare och det var fascinerande att han snabbt valde ett motiv och började skissa. Det mesta gick väldigt snabbt, han var noggrann med ett litet kyrktorn som syntes bakom byggnaderna. Han tecknade de stora ytorna för att snabbt rita dit några människor i förgrunden. Han ritade även dit skuggan i förgrunden, ett streck helt enkelt.

Bernd Klimmer, en tysk som ordnat både den här workshopen och många andra med Alvaro, berättade att Alvaro aldrig gör ett misstag. Det visade sig snabbt att han hade fel. Efter att Alvaro lagt på en first wash tyckte han att den vita byggnaden blev för mörk och han tvingades lägga på ett lager vitt. Efter att första lagret torkat målade han sedan snabbt människorna i förgrunden. Jobbade länge och noggrant med byggnaden till vänster, han slutförde bit för bit målningen. Det var intressant att se för själv brukar jag pilla lite varstans på mina målningar. Akvarellen såg tveksam ut men blev slutligen fantastiskt bra.

Han pratade därefter om sin bild, om fördelningen av varmt och kallt, mörk och ljust, formerna, 80/20, eller 70/30, kanske 60/40 men aldrig 50/50. Att måla med så få penseldrag som möjligt.  Gör en bil med 100 penseldrag, är inte bra, 40, gör om, 10 kan vara okay. Han skojade med oss om att vi efteråt skulle gå fram och stå på kö och foto hans målning, vilket vi också gjorde varje gång han målat färdigt. Detta irriterade honom lite.

my-first

Sedan skulle vi måla själva. Jag ville inte måla samma motiv så jag målade åt ett annat håll. Sedan kom Alvaro och gick runt med tips till var och en. Han tyckte att min var för mörkt upptill. Han tog vatten och papper och gnuggade bort det uppe till höger. Han sammanband bakgrunden med huset med mörk färg. Allt ska hänga ihop, sa han. Jag hade tre gubbar i förgrunden, jämt fördelade, det var inte bra och han målade dit ännu en. Han mörkade även ned mina figurer. Jag brukar aldrig måla på mina elevers bilder men med Alvaro kändes det okay.

 

second

 

Sedan gick vi till  StJohns Square, ett mindre torg med en många restauranger och parasoller. Alvaro hade problem och bakgrunden blev för kraftig, han kämpade länge för att få till det. Tillslut tog han en blomspruta och spolade bort det mesta. Det såg inte bra ut och jag tyckte att även Alvaro såg tveksam ut. Men han sade att det här kommer att bli bra, vänta bara. Mycket riktig, han slutförde allt med en massa drybrush på slutet. Här blev det en murrig bakgrund och en nästan vit yta med slarviga figurer med mycket drybrush. Efteråt pratade Alvaro om komposition. Hans bild bestod av två ytor, den stora ytan var 80%, den mindre ljusa 20%.

Efter detta fick vi återigen måla. Jag målade åt ett annat håll, en kyrka med byggnadsställning och ett par figurer. Alvaro kommentarer var att byggnadsställningen saknade betydelse och undrade varför jag målat denna. Figurerna var bra, sa han, men det behövdes en till, en större figur, framför kyrkan.

Bläddra vidare för se vad vi gjorde de andra dagarna. Dag 2

One Thought on “Workshop med Alvaro Castagnet, dag 1

  1. Ewa Helzen on October 4, 2016 at 12:15 said:

    Tack Stefan för din beskrivning. Jag har hans senaste bok. Så spännande det måste ha varit. Vad bra beskrivning du har gjort.
    Kram Ewa

Post Navigation